ひとり何食べた?

大好きな『きのう何食べた?』オマージュ! ”何食べごはん” を作りながら、ひとりニンマリおなかと気持ちを満たす日々

何食べシロさんのきんぴらでひとり飯 Fried lotus roots with sweet-salty-sour taste#2

こんばんは、eyecoです。
Hi, It's eyeco!

 

ドラマ版「きのう何食べた?」の6話から!
シャキシャキとおいしそうだった「れんこんのきんぴら」です^^

I binge watching Japanese TV drama 'Kino nani tabeta? (What did you have for dinner yesterday?)' And I tried to cook dishes from the drama.

Today's dish is: Fried lotus roots. Sweet-salty-sour taste is addictive.Simple and easy cooking so try it!! Recipe is below.

シロさんのれんこんきんぴら

https://www.instagram.com/p/B6nSH6MJFQA/

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わたしはこんなかんじで作りました!

公式レシピ本が手元になく、ドラマ内でシロさんが言っていた分量などを「ひとり飯用」に減量です。

The official recipe book of this TV drama ( 'Kino nani tabeta?') is sold and I was thinking about to get it, but I just tried to cook following the drama itself without official book first. JUST FOR FUN!!!!!!!! 

 

材料 Ingredients

  • れんこん lotus roots 小1個(small one)
  • 鷹の爪 chili peppers 適量(as much as you like)
  • ごま油 sesami oil 適量(as much as you like)
  • 砂糖 sugar 小さじ1/2(about 2.5g)
  • 酒 sake フライパンに半周程度(a half round along the pan)
  • みりん mirin(sweet sake)フライパンに半周程度(a half round along the pan)
  • めんつゆ mentsuyu(dashi+soy sause+mirin+sugar) フライパンに半周程度(a half round along the pan)
  • 酢 rice vinegar フライパンに半周程度(a half round along the pan)

 

 作り方 How to cook

  1. れんこんは皮をむき、食べやすい大きさにカット
  2. フライパンにごま油とカットした鷹の爪を入れて熱し、れんこんを炒める
  3. 砂糖、めんつゆ、酒、みりんを入れて混ぜ、最後に酢を回しかけて火を止める

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  1. Peel lotus roots and cut it about 4~5cm thick.
  2. Cut chilipepper and sesami oil in a pan and heat.
  3. Add suger, mentsuyu,sake, mirin and rice vinegar at last to the pan.

 

・鷹の爪は市販されているカットタイプのドライパックを使いました!振りかけるだけなのでカンタンです。

I used shredded chili peppers on the market. It's easy to use and keep for cooking! 

 

シロさんは2人分なので倍量!

シロさんは2人分だから、れんこんの量だけでなく、調味料も倍で。写真の器で、もう半量分できたので、翌朝も食べました! しっかり味付けしてるから数日は持つと思う。お弁当やつくりおきおかずにもよさそうです。

Shiro-san (Main person of the TV drama) cook for 2 people, so amount is double.
I got a half spare dish so I ate it next morning. This dish can be preserved food which last a couple of days in the refrigerator or at cool room temperature.

 

具材を変えたアレンジもできそう!

れんこん以外のきんぴらもいいよね! ベーシックにごぼうとにんじんでもおいしそうだし、ちょっとやってみたいと思うのは、菊芋! アレンジリストに載せよう^^